Hoe werkt het?

Individuele coaching

Er zijn van die momenten waarop je graag met een objectieve buitenstaander vertrouwelijk van gedachten wilt wisselen. Nadat je contact opgenomen hebt beginnen we met een kennismakingsgesprek. De bedoeling daarvan is letterlijk kijken of het klikt. “Klikt het voor jou als je coaching wilt, maar ook voor mij als coach”. En niet onbelangrijk: kunnen we lettende op het onderwerp waar de coaching over zal gaan succes verwachten? Nadat we het erover eens zijn dat dat wel goed zit nodigen we de leidinggevende (of in ieder geval de opdrachtgever) uit om zijn of haar verwachtingen van een coachingstraject te bespreken. Voor het goede begrip, dat doen we direct aansluitend op het eerste deel van het gesprek. Dit gesprek is gratis en verplicht je verder tot niets.

Groepscoaching

Soms loopt het niet zo lekker op een afdeling, bijvoorbeeld tussen de collega’s of de leidinggevende. Groepscoaching is een uitstekende manier om daar wat mee te doen. En trouwens, al zijn er niet eens echte problemen, soms is het goed om een stil te staan bij hoe het gaat. Of er is net een reorganisatie geweest en je moet een nieuwe werkwijze aanleren. Ook dan kan groepscoaching op zijn plaats zijn.

Hoe werkt het?

Er wordt altijd gestart met een gesprek met de opdrachtgever(s). Dat zal vaak de leidinggevende zijn of iemand die boven die leidinggevende is geplaatst in de organisatie.

Nadat we akkoord zijn over prijzen en voorwaarden start ik altijd met een individueel gesprek met iedere betrokken medewerker. Als die gesprekken achter de rug zijn gebruik ik de informatie uit die gesprekken om een goed en leuk programma te ontwerpen. Dus iedere keer een programma op maat! Uitgangspunt daarbij is dat in iedere groep kwaliteiten aanwezig zijn die ingezet kunnen worden om het probleem op te lossen of een op zichzelf goede situatie nog beter te maken. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij!

De bijeenkomsten

Op meerdere momenten en afhankelijk van de behoefte komt de groep (bijvoorbeeld afdeling) bij elkaar. Na een startbijeenkomst die een dag of een dagdeel kan duren, volgen bijvoorbeeld werkoverleggen waarbij ik aanschuif. Terwijl de groep gewoon aan het werk is, reageer ik op datgene dat ik zie en waarvan ik denk dat de groep er zijn voordeel mee kan doen. De voordelen van die aanpak zijn groot: al doende leer je, aansluiting op de praktijk, geen heisessies die niet of nauwelijks aansluiten op de werkpraktijk. En: morgen kunnen je al de toepassingen uitproberen die je vandaag hebt ontdekt.